مقدمه
سولفات پتاسیم یک ترکیب معدنی پرمصرف در صنایع مختلف می باشد. این ترکیب باید دارای خلوص و کیفیت مناسب باشد. در صورت عدم کیفیت باعث عدم کارایی و بهره وری مناسب و در نهایت باعث کاهش کیفیت محصول نهایی می شود. خرید این نوع محصولات عمدتا به صورت عمده و حجم بالا انجام می شود. به همین دلیل باید از شرکت مطمئن این ماده را خریداری نمایید. اگر از مراکز غیرمطمئن محصولی غیر معتبر را خریداری نمایید از لحاظ مالی متضرر خواهید شد.
سولفات پتاسیم چیست؟
سولفات پتاسیم ترکیبی از مواد معدنی با فرمول 4SO2K می باشد. شکل ظاهری این محصول عمدتا به صورت گرانول های سفید رنگ می باشد. این ماده معمولا به صورت کیسه های 25 کیلوگرمی به بازار عرضه می شود.
ویژگی های سولفات پتاسیم
ماده سولفات پتاسیم دارای ویژگی های منحصر به فردی است به همین دلیل در صنایع مختلف کاربرد دارد. در این بخش به مهمترین ویژگی های این ترکیب اشاره خواهیم کرد:
مشخصات سولفات پتاسیم
* سولفات پتاسیم قابلیت انحلال در آب را دارد. این قابلیت باعث می شود که از این ترکیب معدنی به راحتی در بسیاری از صنایع استفاده شود.
* جرم مولکولی این ترکیب برابر 174.259 بر مول می باشد.
* از لحاظ ظاهری سولفات پتاسیم ماده ای بدون بو و طعم و سفیدرنگ می باشد. این ترکیب ممکن است به صورت پودر و یا گرانول تولید شده باشد.
* این ماده دارای دانسیته ای برابر 2.66 می باشد.
* این ترکیب در دمای 1069 درجه ذوب می شود. این دمای ذوب برای صنایع خاص می تواند بسیار مناسب و کاربردی باشد.
* نقطه جوش این ماده برابر 1689 درجه سانتی گراد می باشد. این نقطه جوش هم می تواند برای کاربرد های مختلف در صنایع بسیار مفید باشد.
از دیگر ویژگی های منحصر بفرد این ترکیب می توان به موارد زیر اشاره کرد:
سولفات پتاسیم در دماهای مختلف میزان انحلال متفاوتی در آب از خود نشان می دهد.به عنوان مثال این ماده در دمای 20 درجه 111 گرم در لیتر،در دمای 25 درجه 120 گرم در لیتر و در دمای 100 درجه 240 گرم در لیتر در آب حل می شود.این ویژگی یکی از کاربردی ترین خواص این ماده می باشد.
یکی دیگر از ویژگی های مهم این ماده خاصیت انحلال ناپذیری در برخی مایعات مهم از جمله: استون، الکل و کربن دی سولفید می باشد. این مورد هم از ویژگی های مناسب و مورد نیاز برای برخی صنایع محسوب می شود. ضریب شکست سولفات پتاسیم برابر 1.495 می باشد.
کاربرد سولفات پتاسیم در صنایع مختلف:
سولفات پتاسیم یکی از پرکاربردترین ترکیبات معدنی در محصولات مختلف می باشد. این کاربرد می تواند به صورت خالص بوده یا به صورت ترکیب با ماده دیگر و یا به صورت محلول در آب باشد. در این بخش به مهمترین موارد استفاده سولفات پتاسیم اشاره خواهیم کرد:
* سولفات پتاسیم به عنوان روان کننده در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می گیرد. ویژگی های خاص فیزیکی و شیمیایی این ماده در این کاربرد بسیار موثر است.
* استفاده در صنایع موشک سازی، از این ترکیب با توجه به دمای ذوب و جوش آن در سیستم پیشران انفجاری و سیستم دمنده موشک استفاده می شود.
* استفاده به عنوان کاتالیزور در صنایع شیمیایی مختلف، تولید پلیمر و غیره.
* از سولفات پتاسیم در صنعت تولید مصالح ساختمانی از جمله در تولید گچ ساختمانی و به منظور ایجاد سختی در این محصول استفاده می شود.
از دیگر کاربردهای این ماده در صنایع مختلف می توان به موارد زیر اشاره کرد:
* این ترکیب معدنی در صنایع تولید انواع رنگدانه و رنگ سازی بسیار کاربرد دارد.
* از دیگر صنایعی که می توان از کاربرد سولفات پتاسیم در آن نام برد صنعت شیشه سازی می باشد.
* سولفات پتاسیم به عنوان فیلر در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.
* در صنایع غذایی این ماده به عنوان طعم دهنده و جایگزین نمک طعام استفاده می شود.
* همچنین سولفات پتاسیم با ترکیب سایر مواد و ترکیبات معدنی در صنایع مربوط به آتش نشانی و خاموش کردن آتش کاربرد دارد.
* مهمترین مصرف این ماده در کودهای کشاورزی می باشد که در ادامه این مورد را توضیح خواهیم داد.
چرا از سولفات پتاسیم به عنوان کود کشاورزی استفاده می شود؟
همانطور که اشاره شد یکی از مهمترین موارد مصرف سولفات پتاسیم کود کشاورزی می باشد. این ماده به دلایل زیر برای کشاورزان بسیار محبوب شده است:
* این نوع کود شیمیایی باعث افزایش باروری خاک های با نمک بالا می شود.
* سولفات پتاسیم باعث افزایش پتاسیم خاک می شود.
* این ترکیب موجب کاهش کلرید خاک می شود. کلرید زیاد خاک در برخی میوه ها و گیاهان حساس باعث ایجاد مشکل می شود.
* این ماده باعث کاهش سطح شوری خاک و افزایش میزان گوگرد آن خواهد شد.
* این ترکیب در گیاهانی که ریشه خوراکی دارند مانند چغندر و هویج موجب افزایش جذب مواد مغذی در ریشه آنها می شود.
* سولفات پتاسیم موجب تنظیم متابولیسم و از دست دادن آب در گیاهان می شود.
* این ترکیب معدنی به عنوان کاتالیزور برای آنزیم های گیاهان عمل می کند.
* این ماده معدنی باعث افزایش کیفیت و بهبود طعم و رنگ میوه ها می شود.
* این ماده باعث افزایش مقاومت گیاهان در مقابل تنش های دمایی و بیماری های قارچی می شود.
محل و شرایط نگهداری سولفات پتاسیم و موارد احتیاط در مصرف این ماده:
با توجه به اینکه خریدن این ماده معمولا به صورت عمده انجام می شود بعد از خرید سولفات پتاسیم یکی از مهمترین موارد نحوه نگهداری از آن است. در این بخش به روش نگهداری ایده آل این ماده اشاره خواهیم کرد:
* با توجه به اینکه این ماده یک ترکیب معدنی می باشد بایستی علاوه بر نگهداری در محیط خشک و دور از رطوبت در محیطی دور از مواد ترکیب شونده و ناسازگار نگهداری شود.
* در هنگام استفاده از سولفات پتاسیم فرد استفاده کننده باید حتما از ماسک مخصوص ترجیحا N95 و دستکش استفاده نماید.
* در صورت تماس این ترکیب با پوست در هر ناحیه از بدن و یا مخاط چشم ناحیه باید سریعا با آب فراوان شسته شود. این ماده در شرایط خاص می تواند خاصیت تحریک کنندگی داشته باشد.
* سولفات پتاسیم در صورت وارد شدن به ریه می تواند باعث ایجاد مشکلات تنفسی شود. به همین دلیل استفاده از ماسک در هنگام استفاده از این ماده ضروری می باشد.
* محیطی که این ماده نگهداری می شود باید دارای تهویه مناسب باشد. همچنین دمای محیط نیز بایستی مطلوب بوده و این محل باید از تابش نور آفتاب مصون باشد.
* سولفات پتاسیم برای استفاده در غذای کودک منع مصرف دارد. به همین دلیل باید در زمان استفاده از آن در صنایع مواد غذایی احتیاطات لازم را رعایت کرد.
* استفاده از این ترکیب به عنوان کود کشاورزی باید در دزهای مجاز و پیشنهادی استفاده شود. در صورت استفاده از مقادیر غیرمجاز باعث آسیب به مزارع و گیاهان پرورشی می شود.